Bästa stränderna för vindsurfing i Sverige

Att Sverige skulle vara ett perfekt land för vindsurfare är nog att ta i men visst kan man surfa, ha roligt och utvecklas även i Sverige. Efter torrdräkternas ankomst för idrottsutövarna kunde även vindsurfarna hålla liv i sina drömmar under en längre period av året, även i de nordiska kalla vattnen. Södra Sverige har de utsträckta och vida sandstränderna som behövs för vindsurfing men även havet och vågorna som bildas är avgörande och den kombinationen finns inte på många ställen i vårt land. Några välkända stränder och etablerade vindsurfingklubbar finns dock runt om i landet och vi ska titta närmare på några av dem nedan.

Apelviken på västkusten

På västkusten av Sverige finner vi ett av Sveriges mest kända surfcenter i Apelviken, strax söder om sommarstaden Varberg, ca 10 mil söder om Göteborg. Här växte det från att vara ett tillhåll för de sköna grabbarna i folkabussar med brädor på taket, till att bli ett av Sveriges mest kända och största surfcenter. Vindarna och stränderna är idealiska för vindsurfing och med dagens utrustning finns möjlighet att mer eller mindre surfa året om. Längre söderut hittas den klassiska badorten Mölle och även Steninge strax söder om Halmstad, vilka båda har surfpotential och är väl värda ett besök med surfbrädan.

Skåne och östkusten

Sveriges östra kust är inte känd för att vara ett surfparadis men här finns allt några utmärkt stränder och vikar för de som gillar vindsurfing. Norr om Stockholm, närmare bestämt kusten utanför Örnsköldsvik, Salusand, är ett sådant ställe. På Gotland, eller snarare Fårö och Ekeviken, är det utmärkt att vindsurfa vid rätt vindar. Vindar är Skåne känt för och med sin sträckning runt södra kusten av Sverige går det alltid att hitta en strand med rätt vind (pålandsvind). På Österlen är viken och fiskebyn Vik välkänt för vindsurfare. Uppåt kusten mot Stockholm finner man Torö, strax söder om Nynäshamn som är väl värt en utflykt.